Pages

Friday, July 15, 2011

Dah start layan Jin 2

mula-mula layan je dah 2 jam bagi 1 episod..hahaaa...tipah tertipu..

start agak slow (mcm Jin 1) , lepas tu barulah laju skit.
kali ni byk main dgn perasaan kemanusiaan.

lebih byk cerita ttg sejarah Jepun sebelum Meiji, walaupun tak berapa nak faham..

apa tu Shogun/Shogunate - military dictator.
apa tu Choshu - kalau ikut pemahaman menonton, puak2 yg tidak sukakan foreigner/pengaruh luar. 

tak berapa sure adakah betul atau tidak sebab dlm wikipedia pun tidak myebut ttg puak ini secara ringkas.

sejarah Jepun mmg agak complicated. 

susah nak faham.
tapi bila byk menonton anime,membaca manga,dan tgk drama2 Jepun,

bolehlah tgkp sedikit nama2 besar dlm sejarah Jepun,contohnya Hideyoshi,Nobunaga,Sakamoto Ryoma, dll..

apa-apa pun,mlm ni mahu layan episod seterusnya..
seperti suami saya kata, seperti ada 2 cerita dalam 1 cerita.
cerita ttg perubatan dan tentang ketenteraan.

Gambatte..!

No comments:

Post a Comment