Pages

Monday, August 8, 2011

Jepun - Joker

  • Title: ジョーカー 許されざる捜査官
  • Title (romaji): Joker Yurusarezaru Sosakan
  • Format: Renzoku
  • Genre: Crime
  • Episodes: 10 + SP
  • Viewership rating: 14.2 (Kanto)
  • Theme song: SCAR by RIP SLYME
Sinopsis
Mengisahkan seorang detektif,Date Kazuyoshi (Sakai) yg sangat baik ketika menjalankan tugas di siang hari, tetapi menjadi penegak keadilan yg dipenuhi dendam pada waktu malam terhadap penjenayah yg tidak boleh disabitkan dgn kesalahan.

dah lama dah layan cerita ni..
macam dah lupa-lupa skit.
rasanya kat dunia mesti ramai org mcm ni..

sakit hati bila pihak berkuasa tak boleh ambil tindakan pada org yg betul2 bersalah tapi tiada bukti konkrit..

menggunakan inisiatif sendiri,

menjadi penghukum kepada penjenayah yg bebas dari tuduhan..
kalau ada organisasi yg boleh membantu Hero mcm ni di malaysia, 

agak2nya lah jadi mcm mana?

rasanya lebih byk bilangan organisasi di dunia ni yg berminat judge org lain sebagai penjenayah walaupun dia tak bersalah dari mereka yg pentingkan Justice.
kepentingan politik, bisnes ,dll..
ini boleh dikatakan sbg FAKTA..

sebab badan kehakiman dunia ni pun dipegang oleh kuasa2 veto yg boleh ubah apa2 yg mereka tak suka mengikut acuan sendiri.

sama lah jugak seperti cerita Joker ni.
manusia ramai yg Joker.
suka berpura-pura..

sanggup buat apa saja nak tutup kesalahan sendiri.
bagi kita org Islam, kalau jadi apa2 pun, biarlah dia jawab di akhirat kelak.
tak payah panjangkan cerita.

biarkanlah..

berbalik pada cerita Joker ni, jalan ceritanya simple sj
mesej pun sama..justice
yg nak tahu,mcm mana penjenayah boleh patahkan semua bukti2 yg polis jumpa.
banyaklah juga loose end dlm undang2 yg manusia cipta.

Undang-undang Allah juga yg terbaik utk semua umat manusia..

apa-apa pun.cerita ni best. :)

Selamat Menonton ..!

p/s: Salam Ramadhan.. semoga puasa penuh bagi yg tiada keuzuran..:)

No comments:

Post a Comment