Pages

Friday, August 12, 2011

TTC - Apakah?



TTC atau nama penuhnya Trying To Conceive..
maknanya mereka2 yg masih belum dikurniakan anak, tetapi berusaha ke arah itu.
tak kesah lah dgn cara natural ataupun menggunakan ubat/injection/procedure, etc

kalau cara natural,mesti tahu kira tarikh ovulasi pada setiap cycle


Ovulation Kit, BBT Chart , Clomiphene Citrate
                                       

 
nak mudah,guna Ovulation test kit, tapi 1 stick pun agak mahal..

berkesan kerana check air kencing samada LH Surge wujud/tidak..

ada yg guna BBT, semak bacaan suhu badan setiap pagi..
turun naik suhu kena catat setiap hari.
nampak pattern, dan boleh agaklah hari ke berapa dlm cycle tu akan berlaku ovulasi..

kalau guna ubat, contohnya Clomid..
tapi MESTI dapatkan preskripsi dari Doktor Pakar.
bukannya doktor kat klinik2 biasa.
kalau tak, jadilah kes di mana doktor soh telan sampai 10 cycles!
bahaya,ok..

OHSS ataupun over stimulation ni buat rasa sakit perut yg teruk.
akhirnya nak bersama pun tak boleh dah sebab sakit sangat..
maka hilanglah peluang utk dapat anak bagi cycle tu. 


IUI , IVF , ICSI


kalau procedure pulak, mula-mula buat IUI..
directly inject sperm suami ke dlm uterus..
supaya selari dgn tiub fallopio dan sperm tak perlu merentas jauh2 utk jumpa ovum. :)
tapi peluangnya tak lah tinggi sangat.. 

dlm 12-20% jer bergantung samada kita stimulate guna ubat ataupun tak guna apa2, terus menjalani IUI.
selalunya paling koman pun doktor bagi ubat..
ada doktor bagi ubat dgn injection..
ada target kena capai sebelum buat IUI
contohnya, tebal endometrium lebih dari 10mm, follicle mesti lebih dari 22mm, 2-3 telur yg mencapai saiz cemerlang, etc


semua nama2 ubat,boleh search kat internet shj.
sebab byk sgt, tak terhafal di minda :) 


IVF pula keluarkan telur yg dah besar dan senyawakan di luar,
kemudian transfer semula ke rahim.
% utk gugur tinggi.
so sesiapa yg buat IVF kena pastikan tidak banyak bergerak dan angkat benda berat..
lebih bagus kalau ambil cuti 2 minggu..

ada org kata ICSI sama dgn IVF.
directly inject sperm ke telur di luar rahim..


cost setiap rawatan berbeza..ini boleh semak di hospital kerajaan dan juga swasta.



bila masa agaknya kita boleh start semua benda ni?
kalau ikut kata doktor, lepas 6 bulan kawin,ada pulak yg advise lepas setahun kawin..
bila-bila pun boleh..

yg penting usaha.barulah tawakal..
InsyaALLAH pelangi menanti selepas hujan.. :)

p/s: has been married for 2 years. started treatment 1 year ago.. gambatte..!!~

No comments:

Post a Comment