Pages

Wednesday, December 21, 2011

Bermula kisah di KL Fertility & Gynaecology Center

Cadangnya nak teruskan treatment di PHKL.
tapi doktor pulak cuti..
mungkin Allah nak bagi kami ruang utk cuba doktor lain pula..

so kami pun cuba nasib di klinik Dato' Dr Prashant...
dah ramai org recommend klinik dia..
nasib menyebelahi bila dia tak start cuti lagi..
dia mula cuti 24/12 sehingga 15/1..
so cadangnya nak jumpa utk consultation dulu,
nak check ada problem yg serius ke tidak..

buat appointment jam 1.45 ptg.
smpi awal, terus register..duduk dlm 5 minit, terus masuk jumpa doktor
cerita medical history, kemudian dia ckp takde problem..

dia jugak ceritakan kebarangkalian utk dpt anak melalui kaedah IUI juga semakin tinggi kalau kita teruskan IUI ke-2 dan ke-3..
dia nasihatkan, buat HSG, kalau tiub fallopio takde problem, terus buat IUI dlm tempoh 2-3 bulan akan dtg..
kalau tak berjaya lepas 3 kali IUI, barulah bincang utk buat IVF..
maknanya IUI tak sesuai utk rawatan kesuburan bg kami..

kemudian, doktor teruskan dgn TVS
bila doktor check, ada dlm 4-5 follicles sebelah ovari kiri dan 3 sebelah ovari kanan
doktor kata sepatutnya umur muda, ada lebih byk lagi follicles.
tapi dia kata,dia taknak buat assumption apa-apa lagi.
lagipun ada juga cerita kat dia, before ni buat TVS di PHKL ada byk telur.
maybe bulan ni bukan bulan yg baik..

staf klinik dah buatkan appointment next week utk buat HSG di PHKL..
so minggu depan terus kena buat HSG..
ada dpt ubat yg kena makan sehari sebelum HSG dan 1 jam sebelum HSG

doktor kata ada 4 perkara penting utk penentuan tahap kesuburan.
  1. bilangan/saiz ovum
  2. sperma yg berkualiti
  3. salah satu tiub fallopio mesti berfungsi dan tidak tersumbat
  4. ** tak ingat...kena tnya husband
setakat ni puas hati dgn penerangan doktor..
harap-harap tiada masalah utk buat HSG nanti dan berdoa moga keputusan HSG menyebelahi kami.

moga keputusan kami utk ubah angin kali ini membuahkan hasil..Amin Ya Rabbal Alamin

http://www.klfertility.com/

No comments:

Post a Comment