Pages

Friday, December 9, 2011

Jepun - Dragon Zakura

  • Title: ドラゴン桜
  • Title (romaji): Dragon Zakura
  • Format: Renzoku
  • Genre: School, drama and comedy
  • Episodes: 11
  • Viewership ratings: 16.41
  • Broadcast network: TBS
  • Broadcast period: 2005-Jul-08 to 2005-Sep-16
  • Theme songs:
    • Opening theme: Realize by melody
    • Insert theme: Colorful by Yamashita Tomohisa
  • Related TV show: Angel Bank (TV Asahi, 2010) 
Sinopsis:
Mengisahkan seorang peguam, Sakuragi Kenji, yg dipertanggungjawabkan utk mengendali kes sebuah sekolah yg diisytihar bankrup oleh bank. Sekolah Ryuzan dikenali sbg sekolah yg tercorot kerana mendapat markah purata 36 bagi prestasi akademiknya. Sakuragi bagaimanapun mencadangkan supaya dia diberi peluang utk mengajar sebuah kelas khas supaya 5 orang pelajar dpt memasuki Todai University dlm masa 1 tahun. Ideanya bagaimanapun ditentang oleh guru-guru sekolah yg lain.

Drama ni ada dibuat dalam versi Korea bertajuk, God of Study.
Episod awal-awal memang best
ada diajar cara utk belajar setiap subjek, tips-tips utk ambik exam, dan soal hidup.

tapi dah last2 episod agak slow sebab semua dah habis belajar
so yg dia tunjuk, budak2 ambik exam,
lepas tu ada macam2 masalah yg timbul masa nak ambik exam..

yg syoknya ada byk kata-kata nasihat dan perumpamaan yg hero slalu cakap pada student dia.

antara tips2 yg masih ingat :

  1. belajar inggeris guna lagu sebab dlm lagu ada byk tatabahasa yg mudah dipelajari. 
  2. jawab exam guna elimination method - ni selalu saya guna dlm exam
  3. maths - hafal formula ketika bergerak sebab bila bergerak lagi senang nak absorb ..ya ke?
  4. fizik mesti bykkan experiment..cikgu dlm kelas guna manga utk menerangkan setiap hukum-hukum fizik
  5. mesti tahu cara marking paper.. bila tahu strategy, lagi senang nak jawab exam
  6. lukis memory tree utk mengaitkan fakta2 sejarah,
drama ni bagus ditonton oleh budak2 yg susah nak belajar..
sekurang-kurangnya akan ada keyakinan utk ambik exam
org yg bodoh tapi bila diajar cara utk belajar dgn betul, boleh berjaya...

yg penting, jgn biar kita sendiri rasa kita bodoh dan cepat giveup
bak kata org lama 'usaha tangga kejayaan'...!

Apa-apa pun, Selamat Menonton..!

No comments:

Post a Comment