Pages

Friday, December 16, 2011

Jepun - Shibatora


  • Title: シバトラ
  • Title (romaji): Shibatora
  • Tagline: 童顔刑事・柴田竹虎 / Dogan Keiji Shibata Taketora
  • Tagline (English): Babyfaced Detective Shibata Taketora
  • Format: Renzoku
  • Genre: Detective, comedy
  • Episodes: 11
  • Viewership rating: 12.5 (Kanto)
  • Broadcast network: Fuji TV
  • Theme song: Atarashii Hibi by Every Little Thing 
Sinopsis 

Mengisahkan seorang polis , Shibata Taketora, yg pandai bermain pedang. Taketora ada kebolehan utk melihat "hands of death" pada orang yg hampir kepada kematian.Taketora melakukan tugas penyiasatan secara tidak sah bagi menyelesaikan segala permasalahan melibatkan penjenayah juvana. Bersama 3 orang rakannya, mereka membentuk Pasukan Shibatora.

Baru habis menonton malam tadi.
Jadi jalan cerita agak fresh di kepala.
cerita ni kalo orang yg bosan dgn mainan emosi, dinasihatkan jgn tonton
nanti akan rasa bosan..huhu

sebabnya byk jugak adegan bercakap,beri nasihat pada pesalah..
yg best nya sebab ada pelakon yg pandai buat lawak..
ada Hakuto si hacker dan Kojiro yg pandai berlawan.

yg bestnya, ending setiap episod mcm unpredictable.
ataupun buat orang pening kepala nak pikir..haha

walaubagaimanapun, cerita ni byk betul nasihat
terutamanya kepada org dewasa yg suka pandang rendah pada budak2,
ataupun org dewasa yg suka mencaci remaja yg bermasalah.

sepatutnya sbg org dewasa, berlagaklah mcm org yg dah dewasa..
nasihat, beri peluang,didik..
bukannya hentam dan belasah je..

lagi satu, budak2 ni kena ada org percaya
kalau kita tak percaya kat dia, sampai bila2 dia takkan kongsi apa2 masalah dgn kita..
lepas tu jadi liar dan memberontak.
byk remaja yg bermasalah zaman sekarang ni bermula dari salah asuhan oleh ibu bapa

org dewasa kena mendidik, bukan mengherdik
buat macam kawan tapi mesti tanamkan rasa hormat..
tegas pada benda yg betul, berlembut pada benda yg betul.
bukan setiap masa lembut atau setiap masa tegas.

remaja ialah masa depan negara..
bentuk mereka membina masa depan yg cemerlang
bukan masa depan yg malang.

Apa-apa pun, Selamat Menonton..!

No comments:

Post a Comment