Pages

Tuesday, January 3, 2012

Jepun - 14 Sai No Haha



  • Title: 14才の母
  • Title (romaji): 14 Sai no Haha
  • Also known as: 14-year-old Mother / Juyon-sai no Haha / Mother at Fourteen
  • Format: Renzoku
  • Genre: Family
  • Episodes: 11
  • Viewership ratings: 18.55(Kanto), 20.38(Kansai)
  • Broadcast network: NTV
  • Broadcast period: 2006-Oct-11 to 2006-Dec-20
Sinopsis:

Mengisahkan pelajar perempuan berusia 14 tahun yg mengandungkan anak kepada kekasihnya yg berumur 15 tahun. Drama ini berkisar tentang kehidupan Miki setelah menerima berita tersebut dan perubahan orang disekeliling apabila mengetahui tentang keadaan Miki yg mengandung dalam usia muda.

Memandangkan rating tinggi dalam dramawiki, terdownload cerita ni dan tertengok.
Drama yg agak slow, tetapi bermain tentang persoalan tanggungjawab dan juga kematangan seorang budak perempuan berumur 14 tahun.

Bila tgk drama ni, rasa geram kat budak tu sebab pregnant..
tapi lagi geram bila dia taknak gugurkan kandungan..
sepatutnya takleh geramlah kan sebab berdosa gugurkan kandungan hasil dari kesilapan kita.
yg jadi geramnya  sebab dia taknak gugur ialah kerana dia nak jumpa bayi tu

kesian kat parents, adik dan kawan2 budak ni
family mestilah malu, nama sekolah pun busuk..
tapi budak ni selamba je pk mcm budak2..
dia pk dunia ni simple dan dihuni oleh org2 baik je kot..

bila tgk budak ni berlakon,rasa geram jer..huhu
tapi oklah utk budak2 sebab bila dia pk taknak gugur tu dia nampak matang
cumanya kalau dari segi agama,mmg betul la decision tu
kalau dr segi lain,mungkin keputusan dia utk lahirkan bayi tu silap besar..
sebab dia tak boleh sambung belajar dekat sekolah,  
solutionnya dia masih boleh belajar di sekolah swasta..
dia kena kerja sbb nak besarkan anak.

pasal kekasih dia pulak,mmg kesian dgn mak dia..
disebabkan anak laki dia buat hal, mak dia yg dah susah2 kumpul duit smpi jadi kaya,
jatuh miskin dan bankrup
dah la mak dia tu pun ibu tunggal.
bayangkanlah dia kena restart hidup dia.
kesiannya bila anak tak reti jaga diri dan tak pk perasaan family.

cerita ni lebih kepada tragedi keluarga
rsnya ada byk kes mcm ni dekat negara kita
tapi budak2 malaysia lagi ramai tak matang.
lahirkan anak,lepas tu buang kat merata2 tempat.
itu lagi bangang..!

mungkin drama ni patut diedarkan kat semua pelajar sekolah
kena tgk mcm mana budak 14 tahun lagi pandai berpikir utk selesaikan masalah yg dia sendiri buat..
walaupun rasa mcm mengarut, inilah REALITI zaman sekarang.

mungkinkah negara kita juga sedang melalui zaman kegelapan??

Selamat Menonton..!

No comments:

Post a Comment