Pages

Thursday, January 19, 2012

Jepun - Attention Please

  • Title: アテンションプリーズ
  • Title (English): Attention Please
  • Genre: Comedy
  • Broadcast network: Fuji TV
  • Episodes: 11
  • Viewership rating: 16.37%
  • Broadcast period: 2006-Apr-18 to 2006-Jun-27
  • Theme song: "OH PRETTY WOMAN" by Kaela Kimura
Sinopsis:

Mengisahkan seorang perempuan yg bersifat kelelakian memburu impian utk menjadi pramugari, setelah dicabar oleh lelaki yg disukainya.

Cerita ni dah lama tgk, so tak igt sgt episod awal..
Bulan lepas sambung tengok drama ni sebab nak habiskan episod yg tersangkut.

Drama yg menarik.
Menyentuh hati.
Tak sure kehidupan pramugari mcm mana, tapi mmg penat kerja ni
kalau flight pagi,kena bangun awal,mekap dan siap sedia pergi kerja.
kerja tak tentu masa..
kena byk senyum,kena layan penumpang dgn baik
kalau kena marah,kena senyum dan minta maaf..

tak byk pramugari yg tahan dugaan.
ada yg jadi lupa diri,bergelumang dgn maksiat di tempat2 orang

tapi drama ni bukan cerita pasal kehidupan sosial seorang pramugari
tapi cerita bagaimana dia boleh habiskan latihan utk jadi pramugari
siapa yg nak jadi pramugari,mungkin boleh lah belajar sikit2 tentang ilmu2 crew cabin.

ada juga cerita pasal jurutera dan juruterbang..
apa pun kerja di bidang ni,mmg mendatangkan risiko yg sgt tinggi.
so kalau berfikir nak kerja bhgn airlines, kenalah bersiap sedia mental dan fizikal.
sekali tersilap,byk nyawa akan terkorban..
jgn kerja sebab nak glamour je..
tak kesah lah kerja apa-apa pun..
buat dgn hati yg ikhlas..

Selamat Menonton..!

No comments:

Post a Comment