Pages

Friday, January 27, 2012

Jepun - Kiina

  • Title: キイナ 
  • Title (romaji): Kiina
  • Tagline: 不可能犯罪捜査官
  • Tagline (romaji): Fukano Hanzai Sosakan
  • Tagline (English): Impossible Crime Investigator
  • Format: Renzoku
  • Genre: Detective, mystery
  • Episodes: 9
  • Viewership rating: 14.5 (Kanto)
  • Broadcast network: NTV
  • Broadcast period: 2009-Jan-21 to 2009-Mar-18
  • Air time: Wednesday 22:00
  • Theme song: ChaNge the WoRLd by MiChi
Sinopsis: 
Drama ini mengisahkan seorang perempuan berumur 29 tahun,yg mengetuai bahagian penyiasatan yg dikenali sebagai 'Beppan' yg bertanggungjawab mengendalikan kes-kes pelik. 

Dahlama target nak beli cerita ni dulu, tapi tak terbeli sebab tgk cover mcm tak best.. 
Nmpk pompuan tu tua..
Tapi bila tgk siri ni,fesyen rambut heroin lain dari DVD cover.. bagus..

Cerita ni byk fakta dan kebanyakannya dah pernah ada dlm cerita penyiasatan Jdrama yg lain.
Gaya heroin mcm nak tiru Takuya Kimura dlm Hero..
buat muka comel dan asyik cakap "maybe"..

Tapi keseluruhannya, drama ni menarik..
Fakta kes yg best dan memang pelik.
Cerita ni mmg dibuat berdasarkan fakta dan heroin siap elaborate lagi kes-kes sama yg pernah terjadi zaman dahulukala..
Part ni mmg sama dgn drama Gallileo..

Watak heroin yg suka laki gemuk dan tidak mementingkan paras rupa,
sama mcm Takuya Kimura dlm Mr Brain yg suka pompuan gemuk..

Boleh dikatakan, Kiina ni mmg dibuat berdasarkan rujukan dari bermacam-macam cerita, dan digarapkan dgn kes-kes pelik..
Kalau cerita pasal kes-kes pelik ni,ada dah drama Korea mcm ni, tajuknya God's Quiz..
cumanya tak suka bahasa Korea..tak sedap dengar..haha

Apa-apa pun, cerita ni sesuai utk 'penyiasat' seperti saya..mmg ada uummphh...

Selamat Menonton..!

No comments:

Post a Comment