Pages

Tuesday, January 3, 2012

Jepun - Voice


  • Title: ヴォイス
  • Title (English): Voice
  • Tagline: 命なき者の声
  • Tagline (romaji): Inochi Naki Mono no Koe
  • Format: Renzoku
  • Genre: Medical, mystery
  • Episodes: 11
  • Viewership rating: 14.5 (Kanto)
  • Broadcast network: Fuji TV
  • Broadcast period: 2009-Jan-12 to 2009-Mar-23  
Sinopsis:

Mengisahkan 5 orang pelajar perubatan yg dipilih utk masuk ke Jabatan Patologi Forensik atas sebab-sebab tertentu. Daiki, yg pada mulanya tidak mahu memasuki jabatan tersebut bagaimanapun berubah fikiran kerana mahu mengetahui sebab kematian dan amanat yg ditinggalkan oleh si mati kepada keluarga mereka.

Pelakon yg sama dalam Bull Doctor..
cuma watak berbeza sebab kali ni dia jadi doktor..
drama ni best..!

Medical ada,tapi tak byk..komedi pun ada..
paling banyaknya penyiasatan kematian dan jugak emosi kaum keluarga bila dpt tahu punca kematian dan juga peninggalan terakhir si mati..

sorang doktor yg nak jadi pakar jantung,
sorang anak director hospital,
dua orang mmg nak masuk forensik,
sorang lagi minat kerja lab..

kes-kes tak pelik sangat tapi susah nak predict sebab klu yg dia bagi selalunya kita tak ambik port pun..haha

bila tgk cerita ni, rasa mcm nak suruh ramai2 doktor kat negara cuba masuk forensik..
settle kan kes yg bertimbun dekat malaysia ni terutamanya kes bunuh yg sampai sekarang tak jumpa lead langsung..

doktor sekarang ni kurang will power agaknya..
nmpk dlm drama mmg senang,tapi kalau dekat luar, kerja ni mmg mencabar..
sebab nak jadi pakar forensik,kena pandai semua benda..
lagi-lagi kalau kes kena naik mahkamah utk bagi statement..
mau ada yg kena ugut kalau melibatkan kes-kes orang kenamaan ni..

maybe lepas ni jepun boleh buat drama melibatkan forensik yg slalu kena panggil pegi court..
mesti lagi best..
medic+penyiasatan+law..cukup rencah semuanya..

Selamat Menonton..!

No comments:

Post a Comment