Pages

Tuesday, February 21, 2012

Jepun - Keizoku:SPEC 2

  • Title: ケイゾク 2: SPEC
  • Title (romaji): Keizoku 2: SPEC
  • Tagline: 警視庁公安部 公安第五課未詳事件特別対策係事件簿/Keishichou Kouanbu Kouan Daigoka Mishou Jiken Tokubetsu Taisakugakari Jikenbo
  • Format: Renzoku
  • Genre: Mystery
  • Episodes: 10
  • Viewership ratings:
  • Broadcast network: TBS
  • Broadcast period: 2010-Oct-08 to 2010-Dec-17
  • Air time: Friday 22.00
  • Theme song: THE RICECOOKERS: NAMIno YUKUSAKI
  • Related TV shows: Keizoku
Sinopsis:

Drama ini mengisahkan dua rakan sekerja yg mengendalikan kes-kes pelik dikenali sebagai Mishou. Toma Saya, yg mempunyai IQ 210, cedera tangan kirinya dlm kes yg melibatkan pemilik SPEC. Sebumi Takeru, seorang elit di SIT, dipaksa masuk ke Mishou kerana terlibat dgn kes mencederakan rakan sejawatan.

1st time tgk cerita yg begitu pelik..
selalunya dlm drama bersiri english je boleh dapat tgk cerita manusia ada power neh.

Mula-mula tgk cerita ni tak paham sgt
biasalah,subtitle englishnya macam haram..
nama jer DVD ori..tapi hampeh.
agaknya apa guna status Ori pada DVD tu?
lebih baik download,lagi bagus.
(sesi merungut)

Berbalik pada drama ni,dah tgk 1 siri,dah rasa cerita ni gempak giler
penggunaan teknologi yg power..
lagipun watak heroin yg suka mkn,buat perangai pelik2,mmg kelakar
ada feel anime jugak.
mana ada drama yg heroin bergolek-golek kat lantai sbb tak puas hati..haha

byk pelakon popular dlm drama ni.
tapi setiap watak tu mmg ada penghayatan yg terbaik.
mmg tak merugikan bila layan cerita ni

tapi mmg betullah apa yg heroin bgtau
kita guna otak kita berapa percent jer
apa ability yg ada pada 90% yg tertinggal tu?
takde sapa yg tahu..wallahualam..
teringin nak explore kelebihan diri sendiri...

ada byk ability dlm citer ni contohnya, hidup dlm dimensi berlainan, psychic, pendengaran power, boleh ramal future, pantas, boleh datangkan penyakit, dll..

bila tgk cerita ni,slalu terpikir,kenapalah pengarah drama kat Malaysia ni tak pernah terpk idea2 pelik mcm ni?
asyik2 nak buat cerita hantu,cerita cinta.
naik muak dan rasa nak muntah sebaldi tgk TV skang ni.

itu beza negara maju dgn negara membangun
rakyat negara maju,nak tgk cerita yg boleh kembangkan minda.
rakyat negara membangun nak tgk cerita yg byk bermimpi,berangan tak sudah.
sama macam filem bollywood..
skrg bollywood pun dah pandai keluarkan filem2 yg berilmu, contohnya 3 Idiots.
kita dok bermimpi bulan dan bintang lagi atas pokok
orang negara lain dah turun pokok,dah lama bergerak nak capai cita-cita
alahai Malaysia....

apa-apa pun,jadilah pengguna yg berguna
bukan pengguna yg dipergunakan dan digula-gulakan..

Selamat Menonton..!

No comments:

Post a Comment