Pages

Monday, February 13, 2012

Jepun - Kekkon Dekinai Otoko

  • Title: 結婚できない男
  • Title (romaji): Kekkon Dekinai Otoko
  • Also known as: The Man Who Can't Get Married / He Who Can't Marry
  • Format: Renzoku
  • Genre: Comedy
  • Episodes: 12
  • Viewership rating: 16.9
  • Broadcast network: Fuji TV
  • Broadcast period: 2006-Jul-4 to 2006-Sep-19
  • Theme song: Swimi by Every Little Thing
  • Related TV Series: The Man Who Can't Get Married
Sinopsis:
Shinsuke Kuwano, arkitek berjaya berumur 40 tahun. Beliau tidak suka bersosial tetapi dapat menghasilkan rumah yg cantik utk pelanggannya. Walaubagaimanapun hidupnya berubah apabila jirannya menemani dia ke hospital kerana sakit perut. Di situ dia berjumpa dgn seorg doktor perempuan yg sudah berusia tapi masih belum berkahwin. Mereka mula menjadi antara orang penting dlm hidupnya.

Mula-mula tgk citer ni, terpikir mcm pernah tgk citer yg sama dgn ni..
Laki tinggi,perfectionist, perasan bagus,tak suka bersosial..
rupanya sama dgn Sheldon dlm The Big Bang Theory... haha

Drama ni mmg awesome..
mula-mula tgk watak heroin,mcm tak suka sebab nmpk tua dan tak famous.
tapi rupanya dia mmg pandai berlakon.
dan dia menang anugerah sebab berlakon dlm citer ni lah..!
watak doktor yg dah umur 35 tahun tapi tak jumpa jodoh lagi.
suka lepak kedai komik.makan ramen..lonely nya hidup dia...

Watak Abe Hiroshi pun best.
suka memasak,dgr muzik orkestra..
rutin harian yg sama..
beli mknn yg sama setiap hari.
singgah kedai CD rental..
rajin pergi hospital sbb nak bersembang dgn doktor.

sebenarnya byk benda2 kecik yg jadi dlm drama ni
tapi kena tgk betul2.
setiap hari tunjuk rutin yg sama,ada lah benda yg pengarah drama nk sampaikan
contohnya, pekerja kedai runcit tu couple dgn pekerja kedai CD..
kalau tak tgk detail,mmg tak tau.haha

byk sebenarnya nasihat dlm cerita ni.
susah nak explain..kena tgk sendiri drama ni.
paling penting ialah kena jg hubungan sesama manusia
terutamanya hbgn dgn rakan sekerja dan jiran tetangga.

mmg byk benda yg kita tak suka kat dunia ni,
tapi kita terpaksa buat sebab nak gembirakan hati org lain..
ada masa kita kena berkorban..
hari ni hari dia,mungkin esok2 hari kita pulak..
yg penting,buat sesuatu mesti dgn hati yg ikhlas..

Selamat Menonton..!

p/s: watak anjing ken-chan yg terbest skali.patut ada anugerah utk binatang paling pandai berlakon.. :)

No comments:

Post a Comment