Pages

Tuesday, February 21, 2012

Jepun - Tomorrow


Title: Tomorrow
Format: Renzoku
Genre: Medical drama
Episodes: 10
Viewership rating: 12.6 (Kanto)
Broadcast network: TBS
Broadcast period: 2008-Jul-06 to 2008-Sep-7
Air time: Sunday 21:00-21:54
Theme song: Hikari by Hoshimura Mai(星村麻衣)

Sinopsis:

Mengisahkan seorang doktor yg berhenti sejak 8 tahun dahulu kerana terlibat dalam medical malpractice. Dia berkerja sbg pegawai di dewan bandaraya dan disenangi oleh semua penduduk. Walaubagaimanapun, dia terlibat secara langsung utk membina semula hospital komuniti yg kerugian teruk dan hampir ditutup.

Mula-mula nak layan cerita ni sebab dpt review yg tinggi dari internet
Bila dah beli DVD,skali tak boleh tgk, sbb subtitle besar smpi tak muat screen.
Padahal dah pakai 32 Inci tu..
mungkin sebab setting pada laptop kot yg silap. 
last-last berkulat la DVD ni kat almari..

bila dah start layan,seronok lah pulak.
hero-nya yg berlakon dlm BOSS
heroin-nya pulak berlakon dlm Kiina..

tak pernah lagi tgk cerita rehabilitate hospital sebab rugi
sepatutnya hospital komuniti di bawah seliaan dewan bandaraya 
tapi sebab hospital kerajaan mmg rendah yuran perubatannya, itulah rugi teruk.

bila nak tutup hospital,kita kena pk,
kat mana hospital terdekat utk penduduk dptkan khidmat
kalau ada kecemasan, berapa lama boleh sampai?
takut nti mati dlm ambulans sebab hospital 'terdekat' sgt jauh..

yg kelakarnya,bila hospital ditutup dan akan diganti dgn resort,ramai penduduk buat bodoh jer
bila mintak signature utk bantah arahan penutupan, ramai taknak sign sebab dah ada kepentingan sendiri.
nak kata gila,mmg gila..
sanggup digelapkan dgn duit  dan tak pk dah pasal benda lain.
diorg tak pk kalau ada kecemasan,kat mana nak dptkan rawatan?
kalau sakit kecik2 oklah p klinik,kalau nak kena operate,hah..alamatnya operate diri sendiri lah pakcik makcik ooii...

betullah org kata, kalau tak kena kat batang hidung sendiri,kita takkan terasa azabnya
bila mereka-mereka yg taknak sign tu kena hempap dgn runtuhan festival, terbakar, barulah tahu betapa pentingnya hospital komuniti..

nasib baik sempat direpair otak2 yg dh berkarat dgn harta dunia
kalau tak sempat,alamatnya mati dlm ambulans lah..

duit kita boleh cari,tapi kalau nyawa hilang ,mmg tutup buku lah..
takde 2nd edition,3rd edition dek non...
tunggu dihidupkan semula di akhirat lah penghabisannya..

Selamat Menonton..!

No comments:

Post a Comment