Pages

Tuesday, August 28, 2012

Membaca amalan mulia

Bila dah habis belajar dulu, lama jugaklah tak membaca bahan-bahan ilmiah
dulu dok baca buku yg ada sangkut-paut dgn apa dipelajari di U shj,,
baca pun bila nak jawab EXAM (study last minute...)


sekarang ni, habis semua dah lupa..
kalau suruh jawab soalan sekarang, mungkin kena repeat doblas tahun

bila usia dah terlebih ya amat dari suku abad ni, minat membaca datang balik ..
tapi lebih kepada buku-buku agama,buku motivasi,travelog..

takdelah byk sgt koleksi buku kat rumah sewa ni.
itu pun buku dah dok bergaduh dlm rak dgn DVD..
tak muat..!
nanti ada rumah sendiri, buku dan DVD kena dok jauh-jauh
tak berapa nak geng sangat, kerana kedua-duanya menyumbang kpd genre ilmu yg berbeza..

nak kurangkan cukai pendapatan pun ye jugak..
apa-apa kelebihan yg ada utk kurangkan cukai, baiklah digunakan sepenuhnya
insurans, beli buku, zakat, hadiah dan sumbangan kepada badan-badan kebajikan yg diiktiraf, beli peralatan sukan, beli komputer, dll..
yg penting, semuanya berguna, kalau bukan pada diri sendiri, berguna pada kemaslahatan awam...

baru nak pelan-pelan kayuh, lepas lama merehatkan otak dari membaca.
mulakan dulu dgn buku-buku ringan
lagi menarik kalau dpt buku yg boleh menyentuh emosi..
kita akan rasa nak lagi,nak baca lagi..

Antara buku-buku yg dah habis baca dan dah beli tapi baca separuh-separuh sebab nak cari mood
  • Di hamparan Shamrock - bagus. mencairkan emosi.
  • Rindu bau pohon tin
  • Secangkir teh pengubat letih
  • Musafir : Jangan berhenti berlari
  • Sejarah Rasulullah
  • Aku terima nikahnya
  • Nota hati seorang lelaki
  • Antara dosa paling dibenci Allah yang dilakukan oleh wanita
  • Men are from Mars, women are from Venus
  • Cinta tiga rasa
  • Misteri Firaun (bilalah nak habis baca...)
  • Terapi perkahwinan
  • Soal Jawab Ustaz Azhar Idrus 
  • Soal Jawab Remeh Temeh Tentang Solat Tapi Anda Malu Bertanya
baru buat post tajuk BUKU, dah bosan dan menguap berkali-kali..
semoga diberi ketabahan dan keteguhan hati utk habiskan buku-buku yg belum TAMMAT lagi..!


No comments:

Post a Comment