Pages

Thursday, October 25, 2012

Jepun - Satorare

  • Title: サトラレ
  • Title (romaji): Satorare
  • Also known as: Transparent
  • Format: Renzoku
  • Genre: Fantasy, human drama, romance
  • Episodes: 10
  • Broadcast network: TV Asahi
  • Broadcast period: 2002-Jul-04 to 2002-Sep-12
  • Air time: Thursday 21:00
  • Theme song: Aitai Kimochi by GLAY

Sinopsis :
Mengisahkan seorang doktor muda bernama Kenichi, menghidap penyakit pelik iaitu perasaan dan fikirannya tidak boleh disembunyikan. Ianya boleh didengari dlm jarak radius 12m. Rakan-rakan sekerjanya berusaha untuk memaksa dia berpindah ke tempat lain kerana tidak tahan dengan gangguan tersebut.

mula-mula nak ucapkan terima kasih dulu kepada muhdevori kerana beri suggestion utk tonton drama ini...
arigatougozaimashita..!

nasib baik cerita ni ada dlm website khas utk download..
dlm 2 hari dah boleh layan..
memang terbaiklah bro..!
tak pernah lagi layan drama pelik mcm ni
org jepun ni mmg byk idea betullah...
sekali tgk cerita ni, lebih kurang mcm konsep movie The Truman Show (1998)
sape pernah tengok?
keadaannya sama iaitu watak hero kena tipu dgn org sekelilingnya dan watak heroine simpati dan nak tolong dia.. :)

heroine dlm cerita ni ialah heroine yg berlakon dlm drama Prisoner
tp dlm drama ni,dia nmpk lebih comel..haha
mcm mana agaknya kalau org sekeliling boleh baca apa yg kita fikir?
malu,rs nak sembunyi jauh-jauh,tertekan..
tak boleh bayangkan langsung..

cerita ni mmg byk nasihat
terutamanya kasih sayang ibu yg membesarkan kita sejak dari kecil
betapa dia tahu perangai kita mcm mana dan apa yg kita selalunya fikir, walaupun kita tidak dilahirkan sebagai Satorare..

siapa kata drama Jepun sia-sia?
rasanya drama kita yg byk sia-sia
walau beribu kali buat drama cinta, tetap juga sebahagian dari kita menganggap perkahwinan hanya suka-suka..
dgn kes cerai yg semakin meningkat, apa impaknya drama-drama melayu itu?
nak kata buat cerita berunsurkan islamik, masih ada adegan yg tak islamik pun
nmpk mcm takda beza pula dgn drama Matsaleh/Korea/Jepun...

apa-apa pun, drama yg berilmu shj yg saya paling suka..

Selamat Menonton..! 

No comments:

Post a Comment