Pages

Wednesday, November 21, 2012

Jepun - Juken no Kamisama

  • Title: 受験の神様
  • Title (romaji): Juken no Kamisama
  • Also known as: The Goddess of Exams
  • Format: Renzoku
  • Genre: School, family
  • Episodes: 10
  • Viewership rating: 09.5 (Kanto)
  • Broadcast network: NTV
  • Broadcast period: 2007-Jul-14 to 2007-Sep-22 (ep6 Aug 25)
  • Theme song: Honjitsu, Mijukumono by TOKIO
Sinopsis:

Umezawa Isamu ,ayah kepada Hiroshi, seorang pelajar Gred 6 yg malas belajar dan suka bermain besbol. Sugawara Michiko, digelar 'Goddess of Exams' , membantu Hiroshi untuk memasuki sekolah pilihannya dengan menjadi tutor setelah dirayu oleh Isamu.

Kalau jumpa subtitle yg betul, rasanya lagi faham kot cerita ni.. 
drama yg ok..
utk budak-budak yg nak periksa..
dah lama tak jawab exam, berdebar tengok budak-budak jawab exam...ahaha

betullah pepatah melayu lama
belakang parang kalau diasah pun boleh jadi tajam..
inikan pula budak-budak yg masih bersih daya ingatannya

bila tgk dewan peperiksaan di Jepun, dah mcm di universiti dah..
soalan pun taraf budak sekolah menengah di Malaysia

di Jepun,nak masuk sekolah gempak, ada peperiksaan.
kalau di sini, tak pasti
yg tahu ada exam utk budak MRSM..
SBP mungkin ada jugak..

di Jepun, dari kecik lagi dah letak target nak masuk sekolah mana, U mana, kerja apa..

bila dah kena push dgn parents dan tak capai target, ada lah kes bunuh diri. 
budaya yg tak baik ini dah mula meresap di sini..
bunuh diri utk lari dari masalah..

yg penting, semuanya ini mesti bermula dgn didikan agama yg baik
pemantauan berterusan oleh ibubapa agar tiada kes budak bunuh diri kerana keputusan UPSR/PMR/SPM yg tidak mencapai target..
jangan jadi pembunuh 'senyap'..!

Selamat Menonton..!

No comments:

Post a Comment